Home Иселенички Страни Канадско македонското историско друштво со свој Youtube канал

Канадско македонското историско друштво со свој Youtube канал

by Марко Стоименовски
35 views

Канадско Македонското Историско Друштво од Торонто постои триесетина години со цел да ги собира, чува и архивира писмените, сликовните и видео документите од македонските доселеници во Канада.
Во рамките на неговата работа ова друштво има направено стотина видео интервјуа со Македонци и Македонки од Егејска, Пиринска и Вардарска Македонија каде што нашите сограѓани ги имаат презентирано своите сеќавања за историјата на нивните родители, збиднувањата во нивните села и градови од турско време, преку светските и граѓанските војни, доживувањата од нивното детство, искуствата од патувањата во прекуокеанските земји, доживувањата како новопристигнати емигранти, снаоѓањето во новите држави, започнување свои бизниси, формирањето семејства, организирањето во македонски друштва и организации, активноста на истите, формирањето црковни општини и нивната борба за одбрана и признавање на македонската националност.
На овој  линк YOUTUBE  ќе најдете голем број од овие видео материјали кои претставуваат вистинско национално историско богатство податно за општо информирање, како и за идни исторски проучувања на историјата на македонската дијаспора во Канада.

https://www.youtube.com/c/CanadianMacedonianHistoricalSociety/videos

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!