Home Иселенички СтраниЕвропа Женскиот актив при МПЦО Св.Климент Охридски, Торонто, организира мини базар и продажба на пецива по литургијата на 18 јуни 2023

Женскиот актив при МПЦО Св.Климент Охридски, Торонто, организира мини базар и продажба на пецива по литургијата на 18 јуни 2023

25 views

Македонскиот православен соборен храм „Свети Климент Охридски“ е центар на македонската заедница во Северна Америка повеќе од 50 години.
На 31 октомври 1962 година, беше формирана Повелба и црковно собрание за она што ќе стане духовен матријарх на над 30 македонски православни цркви и манастири и над 750.000 етнички Македонци северноамериканци.
По повеќемесечно собирање средства, во април 1964 година започнала изградбата на Свети Климент. Во рок од една година, структурата беше завршена. 18 април 1965 година е денот кој Македонците во Канада вечно ќе го паметат – Осветувањето на Македонската православна катедрала „Свети Климент Охридски“, во Торонто.
Денес, Свети Климент не само што се грижи за духовните потреби на македонската заедница во Торонто, туку е дом и на неколку истакнати образовни, културни, спортски, историски и добротворни организации кои активно го чуваат и промовираат македонскиот јазик, богатата историја, традиции и културната свест.

 

https://www.facebook.com/groups/203897086311812/permalink/6713086232059499/

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!