Home Иселенички СтраниАвстралија Најуникатниот македонски обичај на прославување Водици објавено на SBS радио

Најуникатниот македонски обичај на прославување Водици објавено на SBS радио

by Марко Стоименовски
29 views

Во пазувите на планината Крчин во Западна Македонија, гордите Мијаци од селото Битуше љубоморно ја чуваат од забот на времето, традицијата на прославувањето на христијанскиот празник “Водици”. Овој обичај, зачуван во својата исконска форма е толку посебен, древен и оригинален, што заслужува да биде вброен на листата на нематеријално, културно наследство на УНЕСКО, вели новинарката Елизабета Арсоска, која неодамна напиша книга на оваа тема. Водици во Битуше има потенцијал да прерасне во туристичка атракција, според Арсоска.
Најуникатниот македонски обичај на прославување Водици | SBS Macedonian

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!