Home Иселенички СтраниЕвропа Македонските иселеници во Р.Турција никогаш не ги заборавија своите македонски корени

Македонските иселеници во Р.Турција никогаш не ги заборавија своите македонски корени

by Марко Стоименовски
27 views

Во областа Гроот, односно во подножјето на планинскиот масив Јакупица се наоѓа Горно Врановци, кое во македонската националната меморија останува запаметено како селото во кое беа поставени темелите на современата македонска држава. Имено, на слободната територија во Горно Врановци во есента 1944 година беше сместена тогашната македонска влада. Оттука се водеа завршните операции за конечно ослободување на вардарскиот дел на Македонија и беа донесени повеќе важни закони, подоцна спроведени во слободната македонска држава.

За повеќе кликнете тука

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!