Home Иселенички СтраниАвстралија Заврши годинешната „Иселеничката ликовна колонија” во Охрид

Во организација на Агенцијата за иселеништво се одржа „Иселеничката ликовна колонија 2024″ која оваа година беше лоцирана во Охрид. Колонијата траеше од 2 – 7 јуни, а престојот и материјалот за сликање го обезбеди Агенцијата. Директорот на Агенцијата за иселеништво, г-дин Слободан Близнаковски, ги поздрави присутните гости, им се заблагодари за учеството, а потоа им додели Благодарници за нивното учество, им посака убав престој во татковината и успешна работа.

Директорот Близнаковски во своето обраќање кон учесниците истакна дека ова е трета по ред „Ликовна колонија” за нашите уметници кои творат во иселеништво и веќе добива традиционален карактер поради големиот интерес.

На годинешната „Иселеничка ликовна колонија” учествуваа вкупно девет творци на платно, кои допатуваа од различни земји: Мирела Думитреску (Романија), Тодор Јовановски (Република Србија), Боре Митовски (Република Словенија), Владо Јаневски (Австралија), Димче Величковски (Република Хрватска), Ена Налбантиќ (Босна и Херцеговина), Олгица Зафировиќ (Република Србија), Алина Јакимовска (Република Словенија) и Марија Попеску (Романија).

Шестдневната дружба, творејќи инспирирани од синилото на Охридското Езеро ја преточија во прекрасни слики во маслена, акрилна и акварелна техника.

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!