Home Иселенички СтраниЕвропа Во Врање одржани „Гоцеви Денови 2023“

Во Врање одржани „Гоцеви Денови 2023“

17 views

И оваа година по 14-ти  пат ЗГМНЗ,,Гоце Делчев,, Пчињски округ Врање ја организира манифестацијата ,,Гоцеви денови-2023,,   проект одобренод Националниот совет на МНМ во Р.Србија. Во склоп на меѓународната манифестација  беше  и конкурсот по повод раѓањето и смртта на македонскиот револуционер Гоце Делчев (04.02.1872. година), со тема ,,Животот и делото на Гоце Делчев“.

На конкурсот можеа да учествуваат ученици со песна, состав, видео филм и цртеж  за ликот и делата на Гоце Делчев  од основните и средните училишта.

Со минута молчење беше дадена почит на починатите ученици од тргичниот случај во ООУ „Владимир Рибникар“ во Белград.

Овогодишната манифестација имаше голема посетеност, а е  поддржана од менторите и од Националниот совет на МНМ во Р.Србија.

Ова година зедоа учество следните ООУ:

Македонија :

1.ООУ,,Методи Митевски -Брицо“ Лозово

М А К Е Д О Н И Ј А

2.ООУ ,,Браќа Миладиновци“ Скопје

М А К Е Д О Н И Ј А

3.ООУ ,,Кирил Пејчиновиќ“ Скопје

М А К Е Д О Н И Ј А

4.ООУ ,,Лазо Ангеловски“ Скопје

М А К Е Д О Н И Ј А

5.ООУ,,Страшо Пиџур“ Неготино

М А К Е Д О Н И Ј А

6.ООУ „Блаже Коневски“ Скопје -Македонија,

7.ООУ „Александар Македонски“ Скопје-Македонија

8. Здружение Регионален центар за лица со интектуална попреченост „ПОРАКА НАША“  Куманово

Р.Србија:

1.ОШ „Јован Јовановик Змај“ Врање Р.Србија

2.ОШ „Гоце Делчев“ Јабука Р.Србија

3.OШ „Вук Караџиќ“ Врање – Р.Cрбија

4.ОШ „Предраг Девеџиќ” Врањска Бања – Р.Србија

5.ОШ „Бранко Радичевиќ“ Врање – Р.Србија

Златни Плакети се доделени на:

1.ОШ „Гоце Делчев“ Јабука Р.Србија

2.ООУ „Страшо Пинџур“ Неготино – ментор Трајанка Апостолова

  1. ООУ „Методи Митевски-Брицо“ Лозово – ментор Ленче Китанова

4.ООУ „Александар Македонски“ Скопје – ментори Благица Милкова Кузмановска и Наташа Стојковиќ

Специјална награда  е доделена  на:

Здружението Регионален центар за лица со интектуална попреченост „ПОРАКА НАША“ Куманово

а/Филм до 7 мин. за ликот и делото на Гоце Делчев :

1 место ООУ „Страшо Пинџур“ ментор Трајанка Апостолова Неготино – Македонија

2 место ООУ „Методи Митевски – Брицо“ Лозово – ментор Ленче Китанова

За цртеж категорија предучилишно образование – прво одделение:

1 место Нина Петрушевска  ООУ „Лазо Ангеловски“ 7 год. Скопје, Македонија

2 место Ана Николова ООУ „Лазо Ангеловски“ 7 год.Скопје,Македонија

3 место Јоаким Андоновски ООУ „Лазо Ангеловски“ 7 год.Скопје,Македонија

За цртеж категорија 1- 4 одделение:

Р.Србија:

1 место Катарина Љубиќ -2/5 ОШ „Вук Караџиќ“ Врање, Р.Србија

2 место Ана Стојоски  2/1 ОШ „Гоце Делчев“ Јабука, Р.Србија

3 место Софија Нацковски 3/1 ОШ „Гоце Делчев“ Јабука, Р.Србија

-Стефановиќ Александар VIII/2ОШ „Бранко Радичевиќ“ Врање, Р.Србија

б/ Македонија:

1 место Леона Поповиќ 4/б ООУ „Брака Миладиновци“  Скопје – Македонија

2 место Лина Аспарухова 4 одд.ООУ „Блаже Конески“ Скопје – Македонија

3 место Бисера Зафир 1 одд.ООУ „Александар Македонски“ Скопје-Македонија

За цртеж категорија 5-8 одделение:

а./Р.Србија:

1 место Теа Трајковиќ VI/3 ОШ „Предраг Девеџиќ” Врањска Бања – Р.Србија

2 место Јелана Антиќ V/3 ОШ „Предраг Девеџиќ” Врањска Бања – Р.Србија

3 место Стаса  Андоновски VII одд. ОШ „Гоце Делчев“ Јабука – Р.Србија

б/ Македонија:

1 место Симона Ристева IX ООУ „Страшо Пинџур“ Неготино – Македонија

2 место Елена Петковска IX ООУ „Страшо Пинџур“ Неготино – Македонија

3 место Дамјан Наумов V одд.ООУ  „Лазо Ангеловски“ Скопје – Македонија

ц/Творби за ликот и делото на Гоце Делчев :

Р.Србија:

5-8 одделение:

1 место Вељко Митиќ 5 одд. ОШ „Јован Јовановиќ Змај“ Врање – Р.Србија

2 место Данило Митиќ 6 одд. ОШ „Јован Јовановиќ Змај“ Врање – Р.Србија

Македонија:

1-4 одделение:

1 место Елена Велкоска 9 одд. „Лазо Ангеловски“ Скопје – Македонија

2 место Ана Којова  4 одд. „Блаже Коневски“ Скопје – Македонија

3 место Јована Станојевиќ 4 одд. ООУ „Кирил Пејчиновик“ Скопје – Македонија

5-8 одделение:

1 место Вероника Георгијевска 9 одд. ООУ „Методи Митевски – Брицо“ Лозово – Македонија

2 место Елена Анакиева 9 одд. ООУ „Методи Митевски – Брицо“ Лозово – Македонија

3 место Филип Лазаревски  5 одд. ООУ „Брака Миладиновци“ Скопје – Македонија

Благодарност до  членовите кои дадоа посебен придонес за реализација на манифестацијата

Известува, Пецо Ристески

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10223885671909550&id=1228624653

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!