Home Иселенички СтраниЕвропа Во Ешален одбележан 10 Мај – Ден на швајцарско – македонското пријателство

Во Ешален одбележан 10 Мај – Ден на швајцарско – македонското пријателство

21 views
Локалниот весник за „Македонски ден“,
10 мај Македононски ден – Ден на швајцарско-македонското пријателство.
Во 1984 година, Jean Bavaud, управник на Echallens, барајќи персонал за својот расадник, вработил работник од Македонија. Последователно, хроничниот недостаток на работна сила им овозможи на многу други државјани на оваа мала земја на границите на балканска Европа да се вработат во нашиот регион. Денес нивната дијаспора брои околу 150 семејства во општината.
Тие се совршено интегрирани и, во најголем дел, натурализирани.
Нивното здружение, едно од најактивните во Швајцарија, им овозможува да го одржат во живот своето богато културно наследство. Одржува одлични контакти и со општинските власти. Во 2006 година, општината Ешален потпиша договор за пријателство со Ново Село, локалитет со приближно 11.000 жители, лоциран во југозападниот дел на земјата.
На 10 јуни 2023 година во Ешален ќе се слави Македонски ден. Ќе започне во 11:00 часот и ќе продолжи до 22:00 часот. Десетина штандови ќе бидат изложени специјалитети од земјава. Ќе биде истакната кулинарската уметност, која е особено вкусна. Исто така, фолклорот и популарните ора.
Секоја култура се раѓа од мешаницата, средбата, шоковите. спротивно на тоа, цивилизациите умираат од изолација. Нека оваа максима на Нобеловата награда за литература Октавио Паз го придружува денот на 10 јуни. w.b.
https://www.facebook.com/100015946291198/posts/pfbid02rKGMhKoJtGadWxJt2C8PUqTYfFrneKaqtm6qmhvJzsesrRedhKi5CPKgXYcBnKMol/?mibextid=cr9u03

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!