Home Иселенички СтраниЕвропа МКД „Илинден“ од Риека го одбележува Денот на македонскиот јазик

МКД „Илинден“ од Риека го одбележува Денот на македонскиот јазик

22 views
Одбележување на Денот на македонскиот јазик
Петок 05.05.2023. од 18.30 -19.30
МКД „Илинден“ – Риека, ја има честа да Ве повика на Одбележување на Денот на македонскиот јазик – 05.05.2023 година во своите простории на адреса Матачиќева 5, Риека.
Денот на македонскиот јазик се празнува на 5 мај во Македонија . Истиот е прогласен во чест на 5 мај 1945 година кога Народната влада на Народна Република Македонија ја усвоила азбуката на македонскиот јазик како официјално писмо.
5 мај е прогласен за „ Ден на македонскиот јазик“ на 130. седница на владата, одржана на 16 април 2019 година.
Во програмата ќе учествуваат ученици од основното училиште „Центар“ и од „Првата сушачка хрватска гимназија“, кои учат македонски јазик по Моделот Ц и нивните професорки Билјана Стојановска и Наталија Лековска. Со пригодно одбележување на јубилејот 100 години од раѓањето на великанот на македонската лирика, Ацо Шопов. Проза и поезија на македонски јазик и писмо ќе читаат и членови на МКД Илинден.
Овој Програм е реализиран со средствата на државниот буџет на Република Хрватска , со посредство на Советот за национални малцинства при Владата на Република Хрватска , со средства на Приморско -Горанска жупанија како и со помош на Град Ријека, Совет на МНМ за Град Ријека, Совет на МНМ за ПГЖ и несебично залагање на сите поединци во реализацијата на овој програм , на што најтопло им заблагодаруваме.
https://www.facebook.com/mkdilinden/posts/pfbid02B5dsvTXBBnhAfgkBobgaZ1EKNn9Xtf1bjwjgcb7emfS7HMzMfnHP8FAQz5wHSksQl

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!