Home Култура Друштвото на писателите на Македонија стана нов член на Европскиот писателски совет

Друштвото на писателите на Македонија стана нов член на Европскиот писателски совет

43 views

Европскиот писателски совет (EWC), најголема европска федерација на писателски асоцијации со седиште во Брисел, годинава на 4 јуни во Берлин одржа Генерално собрание на кое едногласно беа примени 5 нови членки – писателски асоцијации од различни европски земји:

– Друштво на писателите на Македонија, Македонија;

– IG Autorinnen und Autoren, Австрија;

– SNAC Националната асоцијација на автори и композитори, Франција;

– DSF Дански автори на фикција и поезија, Данска;

– La Scam Société civile des auteurs multimedia, Франција.

Овој историски успех на Друштвото на писателите на Македонија подразбира отворање можности за различни форми на соработка со 160.000 писатели и преведувачи од 46 европски национални организации на писатели и преведувачи во 30 земји, вклучувајќи ги земјите од ЕУ, но и други европски земји.

Во име на Друштвото на писателите на Македонија се обрати македонскиот писател м-р Стефан Марковски.

Повеќе можете да прочитате ТУКА

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!