Home Иселенички СтраниАвстралија Над 100.000 Македонци го чуваат македонскиот јазик во Австралија

Над 100.000 Македонци го чуваат македонскиот јазик во Австралија

by Марко Стоименовски
33 views

Според статистичките податоци од пописите во Австралија, кои се спроведуваат на секои пет години, забележливо е драстично опаѓање на бројот на луѓе што го користат мајчиниот јазик дома.
Земајќи ги предвид бројките од последниот попис, во државата Викторија има 49.429 Македонци, а училиштето во состав на Викториското училиште за јазици каде што се учи македонскиот јазик има помалку од 500 ученици.

Повеќе можете да прочитате ТУКА

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!