Home Иселенички СтраниЕвропа Во Ниш се отвори Легат на проф. Д-р Мирољуб Стојановиќ – „Македонски катче“

Во Ниш се отвори Легат на проф. Д-р Мирољуб Стојановиќ – „Македонски катче“

40 views

Членовите на Здружението на Македонците „Вардар“ Ниш ја имаа големата чест што, покрај другите бројни достоинственици, на 07.04.2023 г. од 13:00 часот, на Филозофскиот факултет, Ниш, во училница бр. 209, присуствуваа на свеченото отворање на „Македонското катче“ на аманетот на професор д-р Мирољуб Стојановиќ. Легатот е отворен во соработка со професорката, докторката, странска македониска Надежда Лаиновиќ Стојановиќ (почесен член на Здружението на Македонците „Вардар“ Ниш) и Катедрата за српски студии на Филозофскиот факултет во Ниш. На отворањето на Легатата на присутните им се обратија: проф. д-р. Драгиша Бојовиќ – раководител на Катедрата за српски студии, декан на Филозофскиот факултет Наташа Јовановиќ, професор Надежда Лаиновиќ Стојановиќ и професор д-р Данијела Костадиновиќ. Професорката Анита Ферлеж Ераковиќ за присутните отпеа неколку прекрасни македонски народни песни.

Дополнително прочитај и за:

Агенцијата за иселеништво ги врши работите што се однесуваат на положбата и правата на иселениците од Македонија

Последни вести

© 2024 – Сите права се задржани | Агенција за иселеништво

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!