Home NJË SHËTITJE PËRMES QYTETEVE

NJË SHËTITJE PËRMES QYTETEVE

Ndonjëherë mund të dëgjoni Shkupin duke u quajtur “qyteti i shtatë portave”. Për shkak të historisë së tij të gjatë, e cila daton që nga lashtësia, për qytetin janë përhapur legjenda të ndryshme që lidhen me krijimin dhe origjinën e emrit të tij. Më e habitshme është pikërisht ai për luginën e Shkupit, ku thuhet se dikur ishte një shkëmb i madh guri i rrumbullakët që në fakt ishte koka e një gjiganti të magjepsur. Magjistari që e magjepsi ishte shumë i keq, por një hero, i motivuar nga padrejtësia e bërë ndaj gjigantit, e sfidoi magjistarin në një betejë dhe fitoi.

QYTETI I DRITËS
Maqedonia – vendi më i rëndësishëm i udhëkryqit në zemër të Gadishullit Ballkanik është ende një vend i pazbuluar dhe mistik që mirëpret me mikpritje të gjithë udhëtarët që duan të zbulojnë sekretet e tij. Përgjatë shekujve, Maqedonia ka ruajtur një pasuri të bukurive natyrore, vlerave tradicionale dhe kulturave të ndryshme. Në pjesën jugperëndimore të vendit ndodhet qyteti i Ohrit – një nga qytetet më të vjetra dhe më autentike në Gadishullin Ballkanik. Emri i tij i lashtë është Lychnid që do të thotë – “qytet i dritës”. Ohri është djepi i spiritualitetit ortodoks, pikërisht për këtë edhe quhet Jerusalemi sllav.

Si STRUGA nuk ka TJETER
Për emrin e Strugës ekzistojnë dy legjenda, njëra prej të cilave thotë se Struga e ka marrë emrin për shkak të pozitës së hapur gjeografike të qytetit – vend ku fryn vazhdimisht erë. Mirëpo, legjenda tjetër thotë se dikur sllavët e Maqedonisë, Brsjaci dhe Mijaci, në rajonin e Strugës merreshin me blegtori dhe delet i merrnin për t’u qethur pikërisht në dalje të Ëndrrës së Zezë nga liqeni i Ohrit. Fjala Strugë vjen nga qethja e deleve. Emri i vjetër i këtij qyteti është Enhalon, që në greqishten e vjetër do të thotë “ngjala”.

QYTETI I KONSULEVE
Champs Elysees pariziane në Manastir quhet Shirok Sokak ose “Bitola Corso”, që është arteria kryesore e këmbësorëve. Është ndoshta asociacioni i parë kur përmendet emri i qytetit. Këtu takohen të gjithë personalitetet e qytetit, por edhe të gjithë miqtë, partnerët e biznesit, kalimtarët dhe çiftet e dashuruara, këtu ndahen lajmet e qytetit. Kjo rrugë është plot me kafene, dyqane, restorante, këtu është teatri me operën, por edhe shumë vepra të vjetra arkitekturore.

QYTETI NË RE
Krusheva është qytet-histori, qytet-muze, qytet-histori. Krusheva është një përrallë, sidomos në dimër. Një idil i vërtetë me dëborë. Në të ruhen objekte të shekullit të 15-të, kur u themelua qyteti, si dhe nga periudha e vendosjes së vllehëve dhe mijatëve, disa të gatshëm për të investuar, e të tjerë të njohur si ndërtues të shkëlqyer. Rezultati i kësaj janë shtëpitë me tipare specifike arkitekturore që mahnitin që në takimin e parë dhe bukuria e tyre nuk u la indiferente as nga arkitekti i famshëm Le Corbusier gjatë vizitës së tij në qytet.

Agjencia për emigracion i kryen punët lidhur me pozitën dhe të drejtat e mërgimtarëve nga Maqedonia

Lidhje të dobishme

Lajmet e fundit

© 2024 – Të gjitha të drejtat e rezervuara | Agjencia e Emigracionit

Почитувани, заради подобро корисничко искуство, Агенцијата за иселеништво користи „колачиња“ ("cookies"). Се согласувам Прочитај повеќе

error: Content is protected !!