Emill Popordanoski fiton çmimin “Stojan Hristov” me librin “Në krahët e dashurisë”

0
27

Me librin me poezi “Në krahët e dashurisë” nga Emill Popordanoski fiton çmimin “Stojan Hristov”, për librin më të mire me poezi, i cili ndahet për autorët e diasporës maqedonase në “Mbrëmjet Strugane të Poezisë” në bashkëpunim me Agjencinë për Emigracion.

Vendim të këtillë mori komisioni i jurisë-në përbërje Velle Smillevski (kryetar) dhe anëtarët Jovica Ivanovski dhe Mitko Gogov.

Komisioni i jurisë i ka shqyrtuar këto shtatë libra si vijonë: “Poezi për të moshuarit” nga Savo Kostadinovski, Keln, Gjermania; “Në bregun” nga Millena Zllateska, nga Pulla, Kroacia; “Në krahët e dashurisë” nga Emill Popordanoski nga Melburn, Australia; “Atje ku shpirti pësojnë” nga Rosan Çollakov, Frajburg, Gjermania, “Fjalët magjike të dashurisë”, Dashuria e pa realizuar nga Oliver Petrova Jovanovska, nga Melburn, Australia; “Lindje” nga Boshko Rajçovski-Pelisteri nga Florida, SHBA dhe “Në shtëpi të fjalës” nga Sonja Tairovska Gjurçak nga Ulm, Gjermania.

Përmbledhja me poezi “Në krahët e dashurisë nga Emill Popordanoski, dekorohet me tematike-motivuese dhe shprehje koherente stilistike. Me motive për dashuritë poetike dhe si kërkimi është dashuria, si rast për kthimin e botës së brendshme të tijë dhe nxitjen për zbulimin e lidhjes së realitetit me shkaqet dhe pasojat. Ato janë emlentet të sinqerta me nxerrjen edhe emotive të cilët në vend që të afrohen deri në një lloj sublime nga karateri refleksiv në poezi, por edhe në librin në tërësi dhe që i japin strukturë të bredshme më shprehëse dhe të fortësisë. Prej këtu libri fiton dimensione të poemës në shikim të tij edhe për dashuri. Poezitë në këtë libër janë të fushës për autorin në kërkime me harmoninë, me çka dashuria paraqitet si rast dhe qëllim në ndërtimin e filozofisë së jetës të autorit nëpër të cilën shikohet dimensione dhe fusha të brendshme që të duhen dhe të jenë të dashur” qëndron në vendimin e Juri-komisionin.

Emill Popordanoski është mjek specialist në mjekësi të përgjithshme me origjinë nga Prilepi, i cili me familjen e tij jeton dhe punon në Melburn, Australi. Përmbledhje me poezi “Në krahët e dashurisë” është libri i parë i publikuar. Ky libër përmban tredhjetë poezi të shkruara në periudha të ndryshme kohore dhe kontinentale.

Në noftimin e çmimit u drejtua edhe drejtori i Agjencisë së Emigracionit, Sllobodan Blliznakovski, i cili i uroj fituesit çmimit të vitit.

Në emër të Agjencisë i falemenderohemi komisionit, kryetarit dhe drejtorit të “Mbrëmjesë Strugane të Poezisë”. Çmimi është vendosur në vitin 2008 dhe ndarja do zgjasë në vazhdimësi dhe planifikojmë edhe mëtej të ndajmë: Në emrin tim personal i dëshiroj sukses fituesit Emill Popordanoski. Besojë që komisioni i jurisë shumë lehtë ka arritë në vendim të tillë, me që e vetmja gjë në planet që nuk mund të blihet me të holla është dashuria. Iu falenderohem të gjithë pjesëmarrësve për këtë çmim dhe inkurajoj edhe në të ardhmen të krijojnë, tha Blliznakovski