Byrek me purri e qumësht

0
203

Përbërësit

PËR 4-5 PERSONA NEVOJITEN:

500gr miell

300ml ujë

kripë

PËR MBUSHJE:

1kg presh

1 vezë

1/2 filxhan qumësht

kripë

1/2filxhan vaj

Hapat

Ky lloj byreku përgatitet njëlloj si me spinaq, por për mbushje merren purri

Purrinjtë qërohen, lahen, grihen dhe skuqen me yndyrë të mbuluar me kapak

Që të zbuten, pak u shtohet qumësht, lihen të ziejnë 10 minuta të tjerë, avullon lëngu i tepërt, hiqen nga zjarri, përzihen me vezë, piper i kuq e kripë

Për byrek preferohet mielli i fortë (miell që përmban gluten më tepër dhe ka elasticitet)

Mbi tryezë ose në tepsi përhapet mielli, në mes hapet një gropë ku hidhet ujë me pak kripë

Për l kg miell merret 550-600 gr ujë, megjithëse kjo varet nga lagështia e mielli

Duke e përzier nga mesi, zihet një brumë i fortë, i cili punohet 10 minuta, ndahet në kuleç, mbulohet me pecetë të lagur dhe lihet 20-30 minuta që të zbuten proteinat dhe të fitojë elasticitet; në këtë mënyrë petët do të hapen më mirë

Prej çdo kulaçi bëhen petë të vogla, secila prej tyre përmiellet me niseshte dhe qiten 3-4 copë njëra mbi tjetrën, pastaj hapen petët e zakonshme. Këto shikohen herë pas here që të mos ngjiten me njëra-tjetrën dhe u hidhet nga pak niseshte

Në tepsi të lyer me yndyrë shtrohet gjysma e petëve, duke e spërkatur secilën me yndyrë, mbi to qitet mbushja dhe mbulohet me pjesën tjetër të petëve të spërkatura me yndyrë, mbi to qitet mbushja dhe mbulohet me pjesën tjetër të petëve të spërkatura me yndyrë. Anët mbështillen nga brenda. Byreku spërkatet me yndyrë dhe piqet