Предложена резолуција во Сенатот да се слават македонскиот јазик, култура и историја

0
63

По иницијативата на Обединетата македонска дијаспора (ОМД), републиканскиот сенатор од Индијана, Мајк Брон пред Сенатот предложи резолуција во која се бара во септември оваа година да се слават македонскиот јазик, историјата и културата на македонските Американци

Како што пишува Гласот на Америка, во резолуцијата се наведува дека е важно да се препознаат бројните придонеси на македонските Американци во САД во различни области, вклучувајќи уметност, наука, бизнис, политика, медицина и спорт, и да ги поттикнат граѓаните на САД да го одбележат месецот на македонско-американско наследство со соодветни церемонии, активности и програми кои ги почитуваат културните придонеси и достигнувања на македонските Американци

Целиот текст прочитајте го тука