Македонците продолжуваат со афирмацијата на македонскиот јазик и во новата средина

0
55

Ана Тимовска-Митрева е родена во Скопје, по професија е дипломиран педагог, а завршила високо образование на Филозофскиот факултет при Институтот за педагогија. Таа потекнува од семејство на просветни работници, а нејзиниот татко Владо Тимовски беше универзитетски професор и декан на педагошкиот факултет „Свети Климент Охридски“ во Скопје. Митрева повеќе години живее во Локарно, Швајцарија, и со конкурс за наставници во странство објавен од македонското министерство за образование и наука стана наставничка за реализирање дополнителна настава на македонски јазик во Локарно, Муралто и околните места во италијанскиот кантон Тичино.
Во интервјуто за „Нова Македонија“, Ана Тимовска-Митрева говори за нејзините активности што се поврзани со промоцијата на македонскиот јазик и култура во Швајцарија, како меѓу македонската дијаспора, така и во швајцарското општество.

Повеќе можете да прочитате ТУКА