Македонските артефакти од изложбата „Првите кралеви на Европа“ ја ставаат земјава во фокусот на ексклузивен културен настан во Северна Америка

0
74

Филдовиот музеј во Чикаго го најави големото отворање, што се одржа на 31 март, на, како што велат, својата специјална изложба „Првите кралеви на Европа“, во која со свои раритетни предмети од неолитот учествува и Македонија.

Овој престижен музеј ги повикува посетителите да нурнат во историјата преку артефактите кои за првпат се претставуваат на едно место, и да патуваат назад во 5000-те година пред нашата ера до железното време за да осознаат како воините се претворија во кралски членови и засекогаш ја променија структурата на општеството.

Повеќе можете да прочитате ТУКА