Во Риека ќе се одбележи Денот на мајчиниот јазик

0
10
Известување!
Ве покануваат Хрватското книжевно друштво и Македонското културно друштво „Илинден“
и Здружението за Литература и Култура ,, Бран” од Струга.
Во сабота, 25 февруари 2023 година во 18:30 часот во МКД Илинден – Риека, Матачиќева 5,
во неделата кога се одбележува Денот на мајчиниот јазик, заедно да му се заблагодариме на големиот промотор на хрватскиот, италијанскиот и македонскиот јазик
на нашиот сограѓанин, ЏАКОМО СКОТИ!
Хрватското книжевно друштво за прв пат ја има честа да додели книжевна награда
„Ante Earthling“ на писателот Џакомо Скоти,
по повод 101-годишнината од раѓањето на поетот Анте Земљар.
МКД Илинден, на Џакомо Скоти ќе му ја додели Златната плакета за особен придонес и промоција на македонскиот јазик и литература што ја доделува Здружението за литература и култура „Бран 2010“ од Струга.
МКД Илинден и КУД Фрателанца – Риека / (Societa’ уметничко-културно Frantellanza Fiume) ќе додадат музички шмек на оваа вечер.
Водители на програмата ќе бидат Ивона Дуноски Митев, Валерио Орлиќ и Михаел Арчон.
Со нетрпение го очекуваме вашето пристигнување!
Валерио орлиќ