Здружението на Македонци „Вардар“ од Вршац ја промовира монографијата „Вардар Вршац 2003 – 2020“

0
44
29 јануари 2023 година во преполната сала на Градскиот музеј Конкорд се одржа промоција на Монографијата на Македонското здружение „Вардар Вршац 2003-2020“. Меѓу присутните беа и претставници на здружението на сите национални малцинства во Вршац и здружението на Македонци од Качарево и Пландиште, претставникот на Општина Вршац, членовите на Советот за култура, г-дин Трајан Качиња, претседателот на Националниот совет на Македонците, Борче Величовски, претседателот на Националниот совет на Романија, Валентин Ардељан, против. Д. Амбасадорката на Република Северна Македонија, Михаела Веселинов, претставник на СПЦ, свештеник Жељко, претставници на основните и средните училишта, Педагошката академија, директорката на Градската библиотека, Весна Златичанинин, претставник на Градскиот музеј и многу други граѓани, љубители на пишаниот збор.
Програмата ја водеше Бојана Стојановиќ Росиќ, член на Здружението Вардар Вршац.
Гостите ги плени почетокот на промоцијата со изведба на традиционална кафе музика од Дарко Ристески.
Во име на домаќинот, присутните ги поздрави претседателката на Здружението на Македонците, Весна Мицевска Антал. Тогаш тимот што работеше на Монографијата, предводен од авторот Стеван Србиновски, ја маѓепса содржината на Монографијата преку читање на резимето на Ленка Стојановиќ, читајќи цитати, кажувајќи ги стиховите кои се составен дел од Монографијата, од соработниците во Монографијата, Љиља Антал И пеење и свирење на кавал од страните на Дарко Ристески.
Како што е претставено, монографијата на УГМНЗ „Вардар Вршац 2003-2020“ претставува развој на Здружението од основањето до 2020 година, со историски осврт на миграцијата на Македонците од различни делови на Македонија во Војводина и нивна афирмација во Има локален, меѓуопштински, мултиетнички и меѓународен карактер и претставува историска читанка за Македонците во Војводина затоа што се поврзани роднински, пријателски, културно… со желба да го зачуваат својот идентитет во соживот со другите национални заедници и општини.
Програмата беше збогатена со изведба на традиционални македонски песни од пеачката група Исток 10.
Според мислењето на присутните, „вечерва мирисаше на љубов, национална еднаквост, единство во националните разлики, духовност, посебност на изразување, ширина на перцепцијата на разли Никој не ни помислил која религија или националност е.. ,,,, Сите чувствувавме голема љубов и желба да се поврземе без разлика од каде сме и повторно да се вратиме на корените и да сочуваме од заборав… ,,,,Респект за мала група луѓе за работа на толку големи проекти. „Ако има повеќе вакви средби, луѓе од различни делови ќе доаѓаат, ќе се собираат и ќе се гледаат поинаку. „,, Се чувствувавме многу добредојдени.
Автор на текстот Ленка Стојановиќ
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid031MjRP5ffnuhmnz7372dMgFGb6WVQoBpS79ZM4aQEsu2AAYnbwqzx1uCWyQ2y8pcTl&id=100008882924565