Посна бадникова погача

0
1196

Потребни состојки

  • 400 мл топла вода
  • 1 рамна лажица сол
  • 1 кесичка прашок за пециво
  • 50 мл масло
  • 700 гр брашно

Подготовка:

Во вода измешајте ги солта, прашокот за пециво и брашното (200 гр), па додадете масло и со миксер убаво измешајте за да добиете изедначена смеса. Потоа додадете ја преостанатата количина брашно и замесете тесто. Тестото се премачкува со масло (околу 2 лажици), се покрива и се остава да отстои половина час. Потоа се вади на набрашнета површина, па се растегнува со рака за да направите погача (како поголема и потенка лепиња). Округла тава подмачкајте со масло и посипете ја со брашно, а потоа ставете ја погачата и повторно поклопете ја, па оставете ја да отстои 20 минути. Премачкајте ја со масло, па печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути. Готовата погача премачкајте ја со вода, завиткајте ја во крпа и оставете да седи така сѐ до сервирање.