Езерки и наставничката по македонски јазик во Загреб ги претставија Битола и Охрид

0
100
Вчера во основното училиште „Иван Бенковиќ“ во Дуги Село, (претставник на македонското малцинство  во Зг жупанија и Хрватското македонско друштво од Загреб) разговаравме за Битола и Охрид и илустриравме песни посветени на овие градови информирани од Езерка и Сафиудин Алимоски. Но, она што нѐ натера да одиме во Дуго Село е фактот дека во тоа училиште, прво во Загребската општина, 16 ученици по македонски јазик и култура според програмата Ц учествуваат 16 ученици, од кои 8 се од македонска националност. Нивна наставничка е Бранкица Богатинов, на која и благодариме за иницијативата и напорите, а на директорот на основното училиште Бранко Голеш за слухот за Училиште.
Децата не пречекаа со пригодна македонска божествена песна „Небо и земја“.
Следни беа помошник амбасадорката на РС МАКЕДОНИЈА Маја Апостоловска, како и ОСО 
Дарувавме подароци на деца, а она што беше значајно СЕ ОТВОРИ II МАКЕДОНСКО КАТЧЕ ВО УЧИЛИШНАТА БИБЛИОТЕКА СО МАКЕДОНСКА ПИСМЕНОСТ, ИЗДАНИЈА КОИ СЕ СОЗДАВА