Премиера на филмот „Фениксот од Кавадарци“ посветен на Васил Хаџиманов

0
148

Филмот е сниман на повеќе локации во Скопје и Кавадарци. Филмот говори за Васил Хаџиманов, фармацевт по диплома, но музички образован, кој го владеел нотното писмо, свирел пијано и гитара и бил несекојдневен интерпертатор на изворни македонски народни песни. Благодарение на неговата дејност како собирач на народни песни зачуван е огромен фонд од македонското народно творештво со нотен и текстуален запис.

Повеќе можете да прочитате ТУКА