Мојсова-Чепишевска: Афирмацијата и развојот на македонистиката во странство треба да е државен приоритет

0
97

Таа напоменува дека процесот на отворање лекторати по македонски јазик, литература и култура во странство е комплексен – не е потребно само залагање од УКИМ, туку и интерес од странските универзитети и клучно, дипломатски залагања и финансиска поддршка. Како што вели, потребна е национална стратегија во која секој ќе го заврши својот дел од обврските за афирмацијата и развојот на македонистиката во светот.

Повеќе можете да прочитате ТУКА