Пилот-проект за зачувување на македонскиот јазик во Италија каде учат деца од македонската дијаспора

0
208

Посебно внимание посветуваме на промоција на италијанскиот и македонскиот јазик. На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ италијанскиот јазик се изучува веќе 62 години, а во последните години и на универзитетите во Тетово и во Штип, рече амбасадорот Силвестри

Во Италија во тек е пилот-проект за зачувување на македонскиот јазик во италијанските училишта каде учат деца од македонската дијаспора. Италијанската амбасада во земјава веќе организира емитување на неколку серии од РАИ преведени на македонски јазик. Посебно внимание посветуваме на промоција на италијанскиот и македонскиот јазик, рече италијанскиот амбасадор во земјава Андреа Силвестри на потпишувањето на Петтата програма за соработка на полето на културата, образованието и науката помеѓу Италија и Македонија.

Повеќе можете да прочитате ТУКА