Меѓународен семинар за светскиот јазик

0
146

Ние, 55 години како Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ), неуморно го браниме и народниот и стандардниот македонски јазик. Го пренесуваме и духот на нашите претходници и им ја всадуваме љубовта кон тој наш јазик на странските македонисти. Ако ја прифатиме мислата на Видгенштајн која гласи: „Границите на мојот јазик се поистоветуваат со границите на светот“, тогаш и границите на македонскиот јазик преку изучувачите на македонскиот јазик од 17 земји коишто учествуваат на јубилејната, 55. Летна школа, како и преку семинаристите на сите досега 55 летни и 2 зимски школи, се поистоветуваат со границите на светот, рече проф. д-р Весна Мојсова-Чепишевска, директорка на Семинарот, на свеченото отворање на 55. Летна школа за македонски јазик, литература и култура во Конгресниот центар на УКИМ во Охрид.

Повеќе можете да прочитате тука