Климе Коробар: Нирнберг многу го задолжи Скопје, а ние се обидовме да возвратиме преку уметноста

0
1127

Двата града годинава одбележуваат 40 години од збратимувањето – во овие четири децении се случиле многу соработки, на секое поле

Многу изложби, размена на уметници и културна соработка, но и хуманитарни акции, донации, институционална соработка во различни сфери паметат Скопје и Нирнберг. Двата града годинава одбележуваат 40 години од збратимувањето. Во овие четири децении се случиле многу соработки. Климе Коробар, историчар на уметност и долгогодишен директор на Музејот на град Скопје се сеќава на овие настани со забележлива носталгија во очите, во гласот.

повеќе на линкот