Младите иноватори Кристина, Љубица, Никола, Јован и Теодора развиваат канта која сама го селектира отпадот и произведува струја!

0
94

Никола Коцевски, Љубица Ристовска, Кристина Цоковска, Јован Симоновски и Теодора Петровска се млади студенти-иноватори, екологисти и ентузијасти, кои се дел од тимот Green Hot Chili Peppers. Тие се студенти на Факултетот за компјутерски инженерство и информациски технологии и Факултетот за електротехника и информациски технологии, а неодамна беа дел од младинскиот предизвик „Generation Unlimited 2022-Технологија за планетата“.

Нивната идеја, паметна канта која самата го двои отпадот, а истовремено и произведува енергија од сонцето влезе во топ-петте проекти кои ќе добијат поддршка да се развиваат во иднина.

Повеќе можете да прочитате тука