Претставата „Се прашувам се прашувам: Театарот од Скопје гостува во Жар птица

0
126

Детскиот театар за деца и младинци од Скопје на 9 јуни во 11 часот ќе гостува во Градскиот театар Жар птица како дел од меѓународниот проект за размена „Детски театар без граници“. Имено, познатото дело на норвешкиот автор Ерланд Лое го режираше хрватскиот режисер Слаѓан Килибард, а во изведба на македонски актери.
Во 2018 година, Градскиот театар Жар птика го започна проектот „Детски театар без граници“, чија цел е да поттикне меѓународна размена на детски театар, се вели во соопштението.

Примарната цел на проектот е да се запознае и прифати различноста – со цел да се создаде потолерантно општество заедно во иднина. Досега во проектот со заеднички гостувања се приклучија театри од Санкт Петербург, Анталија и Белград. Нашата нова размена ќе се одржи на 9 јуни во 11 часот во Градскиот театар Жар птика – кога ќе не посети Националната установа „Театар за деца и младинци“ од Скопје со претставата на познатиот Ерланд Лое „Се прашувам колку сум важна јас“ (некој нека ми каже колку сум важна) во режија на нашата позната режисерка Слаѓана Килибарда. Познатиот норвешки писател Ерланд Ло е еден од омилените писатели на домашната читателска публика. Напишал и серија книги за деца чиј протагонист е тато Курт, возач на виљушкар.

Во оваа приказна Курт, малку несигурен во високото општество во кое се движи, со помош на својот мал син се обидува да направи нешто значајно за да стане некој познат во неговата околина. Оваа претстава е и своевидна критика на современото општество во кое, како што вели директорот на Килибарда, децата тешко можат да останат деца. Тие се соочуваат со проблеми на возрасните, нешто што не го разбираат, што потоа станува „војна“ со детството. Слаѓана Килибарда е познат режисер во поранешната држава. Во загрепската „Гавела“ таа го режираше август во областа Осаж, во театарот Гавран „Совршениот партнер“, а овде во „Жар птица“ – претставата „Како тато ја освои мама“.

Гостувањето на овој македонски театар ќе се реализира со помош на Заедницата на Македонците и Амбасадата на Република Северна Македонија во Загреб. Покрај децата на македонското малцинство, во публиката ќе има и ученици од меѓународно училиште – т.е. мали Хрвати, Французи и Германци – кои на овој проект и дружење ќе му дадат целосна смисла.