Тагата на Мајлс Френклин под Кајмакчалан

0
152

Романот “Тагата на Мајлс Френклин под Кајмакчалан“ од Иван Чаповски, што неодамна беше преведен на англиски јазик во Австралија, ја драматизира вистинската приказна на една од најпознатите австралиски писателки, Стела Мајлс Френклин, која за време на Првата Светска војна, била присутна на македонскиот фронт. “Романот се заснова на историски документи, што ги истражував во Австралија, која ја сметам за своја втора татковина, вели Чаповски во разговорот за “СБС на македонски”.

разговорот за “СБС на македонски” линк