Младите се повеќе размислуваат како да и помогнат на природата

0
339

Иван Пешев, Стефан Малиновски, Кристина Попова и Мартин Ристоски се млади иноватори, кои како дел од тимот „Bioneers“ на гимназијата „Орце Николов“ во 2019 година започнаа еден интересен и иновативен проект – разградување на пластика со брашнарски црви кои во тој процес создаваат органско ѓубриво. Тимот, на кој откако станаа студенти му се придружи и Давор Трајковиќ, испита и докажа дека црвите tenebrio molitor поседуваат микроорганизми кои се способни да разградуваат пластика. Минатата година тие беа избрани од Центарот за управување со знаење да ја претставуваат државата на интернационалниот младински POPRI натпревар организиран од технолошкиот парк Примоски во Словенија, каде ја освоија „Go Borderless 2025“ наградата.

повеќе линк