Промоција на книгата „Приказната на мојата мајка“ од Хелен Ману

0
318
Приказната на Мајка ми од Хелен Ману е биографијата на Софија Колачкос, една од македонски тинејџерски „мајки“ која имаше одговорност да се грижи за група деца бегалци додека бегале од Грција на крајот од Граѓанската војна во Грција. Софија беше од Леринското село на Медово кај селата Роби и Герман. Приказната започнува со животот во село и брзо се движи кон македонската борба за слобода и последиците по семејството. На 18 години била побарана да ја води евакуацијата на децата од нејзиното село. Патувањето водеше низ Југославија и на крајот до Полска и дом со 3.000 деца бегалци каде ги чуваше децата и ги учеше македонски јазик. По бракот и мајчинството Софија и нејзиното семејство дошле во Австралија и се населиле во Аделаида, додека нејзините родители се преселиле во нов живот во Скопје. За разлика од многуте македонски деца бегалци, по долги години Софија успеа да го посети своето село. Приказната на Софија во прво лице ја раскажува нејзината ќерка, Хелен Ману. Книгата е тука.