1000 поеми од целиот свет за саканиот Тоше

0
340

Во помен на 41 роденден кој најголемата македонска музичка звезда, Тоше Проески не го дочека, во неговото родно Крушево беше промовирана збирката поеми со наслов “1200 Молитви” од автори од повеќе земји ширум светот

Популарноста на Тоше, кој трагично го загуби животот на 26 години, во екот на подемот на својата кариера,излегуваше надвор од балканскит граници и успеа во она што не успеа ниту најдобронамерниот политичар, да ги избрише границите и да ги зближи луѓето од различни држави, етноси и религии.

Една од 1200-те поеми во збирката е напишана од раката на поетот Наум Трајчески од Австралија кој не запознава и со неговите подлабоки врски со семејството Проески.

повеќе на линкот