Посета на секретарот на Хрватско – македонското друштво на МПЦ „Света Злата Мегленска“ во Загреб

0
182
Денес, како претставник на македонското национално малцинство на Загребската жупанија и секретар на Хрватско-македонското друштво, ја посетив новоизградената Македонска православна црква Ова е првата МПЦ изградена на тлото на Хрватска. Бев заедно со г-ѓа Лиљан Стефановски иницијатор на формирање на првата македонска црковна општина во Загреб. 1992 година на наша иницијатива се одржа првата литургија на македонски јазик во Гркокатоличката црква во Цирилометод во Горњи град. Првата литургија овде ја одржа отец Мустеников. Сето ова е тогаш финансиската поддршка г-дин Кирил Малезан на кого од сегашниот аспект, кога ќе ја погледнам оваа одлична презентација, многу ви благодариме!
Црквата располага со простории во кои во иднина ќе можеме да одржуваме различни културни настани: концерти, промоции на книги, изложби, трибини, филмски проекции и работилници.
Импресиониран сум од визијата и истрајноста на нашиот свештеник, нашиот пријател отец КИРК ВЕЛИНСКИ! Од срце му благодарам за сè што направи досега!