Се уредува зеленилото по должината на булеварот Србија

0
201

Екипи на ЈП „Паркови и зеленило“ деновиве хортикултурно ги уредуваа средишната жардиниера и десниот коридор на булеварот Србија, на потегот од улицата Христо Татарчев до булеварот Борис Трајковски. На овие јавни зелени површини со вкупна површина од 670 квадратни метри е нанесена плодна земја, а  обновени се системот за полевање и тревникот. Денеска, екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ на оваа локација засадуваа зимзелени садници од видот туја.

Според проектот, новоформираниот зелен појас на булеварот Србија покрај зимзелените садници ќе го красат и листопадни грмушки. Избраните видови садници што ќе ја разубават оваа локација имаат отпорност на издувни гасови и аерозагадување, со оглед на тоа што станува збор за високо фреквентна сообракајница. Исто така, избраните видови садници нема да ја попречуваат видливоста на коловозот за учесниците во сообракајот.

Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ ги продолжуваат активностите за собирање лисја, отпадоци и хартија од зелените површини, а започнаа и со садење цветен расад од видот виола во цветните леи низ градот, како и копање дупки по должината на булеварите како подготовка за пролетното садење.

Со зеленило деновиве се уредува и јавна површина од 1.496 квадратни метри на улицата Бутелска.