Каратистите на Макпетрол имаа успешен настап за репрезентацијата на Балканското првенство

0
281

Каратистите на Макпетрол во македонската карате репрезентација имаа забележителна улога во освојувањето на медалите за Македонија на Балканското првенство за кадети, јуниори и У-21 во Риека, Хрватска. Каратистите на Макпетрол освоија два медала во поединечна конкуренција (сребрен и бронзен) и четири во екипна (2 сребра и бронза), однсно како дел од кумите тимовите на Македонија.

Сите медали од ова првенство се во највозрасната и најтешка категорија на помлади сениори-ки (У-21).

1.Стефан Стојановиќ поединечно +84 кг, сребрен медал
2.Абдурахим Идризи екипно борби, сребрен медал
3.Глигор Петков екипно борби, сребрен медал
4.Стефан Стојанович екипно борби, сребрен медал
5.Марија Петровска поединечно категорија -50 кг У 21 , бронзен медал
6.Викторија Јовановска екипно борби, бронзен медал

„Во поединечна конкуренција Стефан Стојановиќ (+84 кг, У-21) го освои сребрениот медал,  откако во финалето загуби од Ријад Џухо од Босна и Херцеговина 1-3. Претходно Стојановиќ славеше против Фуркан Генц (Турција) 4-2, Антон Баждариќ (Хрватска) 4-3 и Сергиос Каравунис (Грција) 3-1

Марија Петровска настапи во категорија -50 кг У-21, таа во прво коло беше слободна, второ коло победи со преставничка на Косово 3-0, во полуфинале загуби од Хрватска 2-3, и во репасажната борба за бронзен медал победи со 4-2, со каратистка од Словенија.