Над 70 граѓани веќе добиле пасоши, а над 200 аплицирале во базната станица во Амбасадата во Берлин

0
238

Министерството за надворешни работи соопшти дека воспоставувањето на базната станица за издавање патни исправи во Амбасадата на Република Северна Македонија во Берлин почна да ги дава првите резултати и за помалку од еден месец, според тврдењето на амбасадорот Рамадан Назифи, над 200 лица се имаат сликано, а околу 70 наши државјани веќе се имаат стекнато со нова патна исправа.

– Амбасадорот нагласува дека со базната станица се надмина еден од најголемите и најгорливи проблеми со кои дијаспората и амбасадата се соочуваа. За ефикасниот и олеснет процес на добивање патни исправи во амбасадите со помош на новиот систем, сведочат и нашите државјани кои веќе ги имаат почувствувано овие бенефиции, соопшти МНР.

Покрај многуте позитивни коментари кои пристигнуваат од дипломатската мрежа, но и од дијаспората, се нагласуваат придобивките од подигнувањето на новата патна исправа во амбасадата во Берлин, без потреба од дополнителни трошоци и патување во матичната земја. Коментирајќи го забрзувањето на постапката, наш државјанин истакнал дека ова е олеснување за сите бидејќи во документацијата било наведено дека неговиот нов пасош ќе го добие за три до четири недели.

Министерството за надворешни работи посочува дека во континуитет вложува напори за подобрување на услугите за нашите државјани кои живеат во странство и дека во таа насока првпат во нашите амбасади и конзулати беа воспоставени девет базни и четири мобилни станици.

-Заложбата на министерот за надворешни работи Бујар Османи е да го унапредува овој проект и во наредниот период, со зголемување на опфатот на амбасади кои ќе ги даваат овие услуги за нашите државјани, наведува МНР во соопштението.