На заедничката вечера на Путин и Меркел се служеа моите специјалитети: Шеф Филип Митевски, живее и работи во Германија, во синџирот хотели „Мартим“

0
249

Неговиот начин на изразување на чинија е составен од пет до седум елементи. Добро ги познава боите и ги комбинира во пријатни тонови, кои предизвикуваат возбуда и среќа на крајот од дестинацијата – пред дегустаторите. Сака симетрија, архитектура и структура, која го зема важното место во неговата работа, како и уметнички начин на изразување.

Кумановецот, Шеф Филип Митевски, живее во Дармштадт, а работи во Гриесхајм, Германија, во синџирот хотели „Мартим“ и создава неверојатни кулинарски специјалитети.

„Немам омилено јадење или слатка. Оваа професија ја работам со многу љубов, посветеност и професионалност. А ако работите на тој начин резултатите секогаш се позитивни. Имам своја изрека која честопати ја користам ‚Најдете си работа што ја сакате и никогаш не мора да работите’“, вели Митевски, и доплнува дека заминал во Германија за да види како ќе функционира во друга, поразлична средина од нашата.

„И успеав. Работам во голем хотел каде што секојдневно доаѓаат луѓе од сите сфери. Меѓу нив има и популарни личности. Би нагласил дека во Германија културата е малку поразлична и не се прави некаква драма околу нивното присуство во хотелот. Моите специјалитети ги пробаа пејачката Хелене Фишер, како и актерката Џесика Шварц на една приватна забава во Нирнберг. Би го издвоил и големиот настан кој го организираше хотелот каде што работам пред корона пандемијата“, објаснува за Женски магазин овој успешен млад човек.