НЕ ВАЖИ ПЦР ИЛИ АНТИГЕН ТЕСТ Земји во кои може да влезат само целосно вакцинирани патници

0
421

Една од главните причини, надвор од здравјето, за луѓето да добијат вакцини за ковид-19 е да им го олеснат патувањето низ светот.

Расте бројот на луѓе вакцинирани против коронавирус ширум светот.

Една од главните причини, надвор од здравјето, за луѓето да добијат вакцини за ковид-19 е да им го олеснат патувањето низ светот.

Еве кои земји дозволуваат само целосно вакцинирани патници избрани од „The ​​Independent“:

Белгија

Целосно вакцинирани, сертифицирани патници сега можат да влезат во Белгија се додека пополнат формулар за локација и направат тест за ковид-19 на првиот или вториот ден по пристигнувањето. Ако резултатот е позитивен, ќе треба да останете таму каде што сте и да се изолирате 10 дена.

Невакцинираните патници можат да патуваат во Белгија само од „многу ограничени причини“, како што е погреб на „член на семејството од прв или втор степен“ или работа – и ова е само за одредени професии, како што се здравствени работници, дипломати и воени.

Канада

Канада сега е отворена за целосно вакцинирани меѓународни патници на кои не им е потребна „суштинска причина“ за да ја посетат земјата и нема да бидат ставени во карантин при пристигнувањето.

Оваа голема промена во правилата за патување за првпат беше објавена на 19 јули и стапи на сила на 7 септември, а канадската влада рече дека одлуката е донесена „врз основа на најновите достапни податоци, научни докази и епидемиолошката состојба и во Канада и на меѓународно ниво“.

Во моментов, невакцинираните посетители не смеат да влезат во Канада.

Чешка република 

Ако сте биле целосно вакцинирани најмалку 14 дена пред патувањето, можете да влезете во Чешка од која било причина, вклучително и туризмот, без потреба да се изолирате или да направите ПЦР-тест пред поаѓање.

Сепак, на невакцинираните патници сѐ уште им е дозволено да влезат во Чешка само од суштински причини, „на пример, за лекување или за да присуствуваат на погреб“.

Франција

Во моментов, невакцинираните патници не смеат да влезат во Франција, освен ако немаат „суштинска причина“ да го сторат тоа. Ако имаат еден, ќе мора да презентираат пополнет меѓународен сертификат за патување; „Декларација за заклетва“ (декларација sur l’honneur) дека не страдаат од симптоми поврзани со коронавирусот и дека не биле во контакт со потврдени случаи во претходните две недели и дека ќе се изолираат седум дена по пристигнувањето; негативен тест (ПЦР или антиген) направен 24 часа пред поаѓање.

Ќе треба да се изолираат седум дена по пристигнувањето, по што ќе направат уште еден ПЦР тест.

Децата на возраст над 12 години кои не се целосно вакцинирани и патуваат со целосно вакциниран возрасен мора да покажат негативен резултат од тестот (ПЦР или антиген). Меѓутоа, тие не треба да дадат значителна причина за патување, ниту пак треба да се изолираат при пристигнувањето. Децата над 12 -годишна возраст кои се невакцинирани и патуваат сами подлежат на истите услови како и невакцинираните возрасни. Децата на возраст од 11 години или помлади не се обврзани да дадат негативен резултат од тестот.

На вакцинираните патници не им треба значителна причина за посета на Франција, како и самоизолација при пристигнувањето. Од 18 јули, целосно вакцинираните патници не треба да покажат негативен резултат од тестот. Сепак, тие мора да пополнат изјава во која се наведува дека не страдаат од симптоми поврзани со коронавирусот и дека не биле во контакт со потврдени случаи во претходните две недели, плус доказ за статус на вакцинација.

Германија

Патниците можат да влезат во Германија од која било причина, се додека се целосно вакцинирани. Останатите можат да ги преминат границите на земјата само ако се германски државјани, сопружник/партнер/дете на германски жител, играат „важна улога“ или имаат „итна потреба за патување“.

Сите патници што влегуваат во Германија треба да направат дигитална проверка пред поаѓање, без оглед на статусот на вакцинација.

Швајцарија

Ако сте целосно вакцинирани, можете да ја посетите Швајцарија, но не заборавајте да понесете хартиена копија од сертификатот. Според локалните власти, електронска копија или скриншот не е доволна.