29.8 C
Skopje
среда, јули 6, 2022

Посна сарма

исто така...

Мусака со тиквички и домати

- 1 килограм тиквички - 50 мл. маслиново масло - 2-3...

Макарони со тиквички и пире

Потребни состојки: 2 компира 250 gr тестенини 2 тиквички ...

ПЛЕСКАВИЦИ ОД КАРФИОЛ

- Половина главица карфиол; - 3 јајца; - 1 лажица брашно; - Малку вода; - 100 грама кашкавал; - Зачини...

Праз во рерна

800 гр. праз 200 гр. овчо сирење 20 гр. масло 2 јајца 40...

Чорба од тиквички

50 гр. маст 2 лажици брашно 1/2 главица кромид 1 лажичка црвен...

Потребно е следното:
-1/2кг ориз,
-15о гр.соја трошки,
-една супена чинија полна со врв мелени ореви,
-една тегла печурки,
-10 средни парчиња праз,
-зачини и кисела зелка.

Прво се требе оризот се попарува со вода и поклопен стои на страна да набубри а може и да се свариш ,потоа сојата се попарува и таа да набубри во топла вода.За тоа време ситно исецканиот праз се пржиш на зејтин,се додаваат ситно сецканите печурки,и тие малку се пропржуваат,потоа оризот ,малку се пржи па оревите,и на крај сојата ,убаво се да се измеша и се ставаат зачините по вкус ,сепак малку подоминантен се става биберот,и на оваа комбинација не одговараат зачини како нане и сл,само вегета ,бибер и црвен пипер ,се се меша и се виткаат сармичките и тие се варат во расол ако е многу кисел расолот малку водичка измешано со расолот.Во садот одоздола се ставаат листови од зелка исто се покриваат и одозгора да не изгорат и се ставаат во рерна .Откако се сварат и се сервираат во чинија одозгора се поливаат малку со превриен зејтин и со малку црвен пипер за да добијат лик.

претходниот член,Посни Крофни
Следната статијаПИНЏУР