15.8 C
Skopje
недела, октомври 17, 2021

Посни Крофни

Потребно:
-500 гр пченично брашно
-100g интегрално брашно,
-1 ванилин шеќер
-30 г  квасец
-40 гр маргарин,
-230 ml вода,
-неколку капки рум,
-на врвот од лажица сол.
-масло за пржење.
Измешајте го пченичното брашно тип 500 и интегрларното брашно. Оставете ги еден час или два за да се постигне собна температура,а водата загрејте ја да биде млака.
Во брашното додајте го квасецот. Додадете го маргаринот, и другите состојки и половина од количината на млака вода. Потоа измесете го тестото додавајки ја останатата вода. Тестото се меси подолго време а потоа се остава 30 минути.
Од тестото се формираат топчиња и се редат на загрен плех посипрен со брашно и се оставаат окулу еден час.
Крофните се пржат по две минути од 2те страни во многу загреано масло.

Share

Последно поставено

интересно

Кошнички јајца

5 јајца 50 гр. путер сол црвен пипер Сварете ги јајцата тврдo oколу 10 минути. Налејте ги со...

Штипски пастрмајлии

1 кrр. брашно 30 rp. квасец 6 јајца 800 гр. свинска удина сол маст Замесете го квасецот со малку топла...

Чорба од коприви

1 кгр. коприви 2 јајца 1/2 кгр. кисело млеко брашно кромид масло сол Исчистете ги кoпривите, измијте ги и пoпарете ги...

Мелено месо со зеленчук во бел сос

- 350 гр мешано мелено месо,- 1 страк праз,- 4 поголеми компири, 2 моркови,-...
претходниот член,БАНИЧКИ СО СИРЕЊЕ
Следната статијаПосна сарма