18.8 C
Skopje
среда, јули 6, 2022

Посни Крофни

Потребно:
-500 гр пченично брашно
-100g интегрално брашно,
-1 ванилин шеќер
-30 г  квасец
-40 гр маргарин,
-230 ml вода,
-неколку капки рум,
-на врвот од лажица сол.
-масло за пржење.
Измешајте го пченичното брашно тип 500 и интегрларното брашно. Оставете ги еден час или два за да се постигне собна температура,а водата загрејте ја да биде млака.
Во брашното додајте го квасецот. Додадете го маргаринот, и другите состојки и половина од количината на млака вода. Потоа измесете го тестото додавајки ја останатата вода. Тестото се меси подолго време а потоа се остава 30 минути.
Од тестото се формираат топчиња и се редат на загрен плех посипрен со брашно и се оставаат окулу еден час.
Крофните се пржат по две минути од 2те страни во многу загреано масло.

Share

Последно поставено

интересно

Мусака со тиквички и домати

- 1 килограм тиквички - 50 мл. маслиново масло - 2-3 чешниња лук - 80 гр. тврдо...

Макарони со тиквички и пире

Потребни состојки: 2 компира 250 gr тестенини 2 тиквички 2 чешниња лук 80 gr кашкавал ...

ПЛЕСКАВИЦИ ОД КАРФИОЛ

- Половина главица карфиол; - 3 јајца; - 1 лажица брашно; - Малку вода; - 100 грама кашкавал; - Зачини по желба. Подготовка: Прво потребно е да...

Праз во рерна

800 гр. праз 200 гр. овчо сирење 20 гр. масло 2 јајца 40 гр. брашно црн пипер 1/4 литар млеко сол Празот...
претходниот член,БАНИЧКИ СО СИРЕЊЕ
Следната статијаПосна сарма