5.8 C
Skopje
четврток, декември 1, 2022

Посни Крофни

Потребно:
-500 гр пченично брашно
-100g интегрално брашно,
-1 ванилин шеќер
-30 г  квасец
-40 гр маргарин,
-230 ml вода,
-неколку капки рум,
-на врвот од лажица сол.
-масло за пржење.
Измешајте го пченичното брашно тип 500 и интегрларното брашно. Оставете ги еден час или два за да се постигне собна температура,а водата загрејте ја да биде млака.
Во брашното додајте го квасецот. Додадете го маргаринот, и другите состојки и половина од количината на млака вода. Потоа измесете го тестото додавајки ја останатата вода. Тестото се меси подолго време а потоа се остава 30 минути.
Од тестото се формираат топчиња и се редат на загрен плех посипрен со брашно и се оставаат окулу еден час.
Крофните се пржат по две минути од 2те страни во многу загреано масло.

Share

Последно поставено

интересно

Пилешко со зеленчук и рузмарин

Потребни состојки: - 700 гр пилешки гради - 2 гранчиња рузмарин - 1 чешне лук - 2 пиперки -...

Kремаста чорба од печурки

- 300 гр. печурки; - 1 главица кромид; - 2 чешниња лук; - 100 мл. павлака за...

Колач со јаболка

- 1/2 чаша брашно; - 1/2 чаша шеќер; - 1 лажица прашок за пециво; - 1/8 лажичка...

Совршено испечени костени

Добриот плод ќе го препознаете по една метода – лесно притиснете го со врвовите...
претходниот член,БАНИЧКИ СО СИРЕЊЕ
Следната статијаПосна сарма