-8.2 C
Skopje
вторник, јануари 25, 2022

БРАЌАТА ЈАНОВСКИ И НИВНАТА ФАБРИКА ВО КАНАДА


Денес Канада се смета за светски пример на мултикултурно општество. Од Втората светска војна во оваа демократска и многунационална земја се одвиваат значајни социјални. културни и економски преобразби, a со тоа и голема трансформација во нејзиниот етнички состав.

Канада е прва земја во светот која официјално го признава мултикултурното шаренило и ја продолжува континуираната и доследна недискриминаторска политика, а со тоа мултикултурата се прогласи за политика на владата на Канада, каде што секој има право на слобода на свеста, верата, мислата, изразувањето, мирното собирање и дружење, негување на сопствената култура, пропа-гирање и применување на сопствената религија и употреба на мајчиниот јазик.

Извор: Славе Катин 

Share

Последно поставено

интересно

ДЕМАНТ НА ОБЈАВЕНИОТ ТЕКСТ ВО ПОРТАЛОТ „ЕКСПРЕС.МК“ НА 17 ЈАНУАРИ 2022 ГОДИНА

Демант на објавениот текст во порталот „Експрес.мк“ на 17 јануари 2022 година со наслов...

Прослава на Водици во МПЦ „Свети Илија“ во Мисисага

Јануари 19, по повод празникот БОГОЈАВЛЕНИЕ, ќе се служи Божествена Литургија, а потоа ке...

Прослава на Водици во МПЦ „Свети Климент Охридски“ во Торонто

Вторник, 18 јануари - Водокрст, Богојавленски водосвет - 10 часот; Среда, 19 јануари - Богојавление...

МПЦ „Света Богородица“ од Кембриџ го прослави Божик

Христос, нашиот Спасител, се роди! Среќен Божиќ! Раѓањето Твое, Христе Боже наш, го озари светот со...