Група од македонци и оваа година го посети Елванген

0
561

Група од македонци и оваа година го посети Елванген и оддаде почит на нашиот просветник и рамноапостол св. Методиј.

Св. Методиј бил затвореник во тогашниот затвор во градчето Елванген во Германија. Предводени од Црковните заедници во Шуттгарт : Црковната заедница св. Кирил и Методиј од Штутгарт и св. Пресвета Богородица од Синделфинген – Боблинген но и информирани и организирани со фејсбук групата Македонци во Германија – Makedonier го посетија местото каде денес со спомен плочи се потсетува на заточеништвото на св. Методиј во Елванген. На спомен плочата букет со свежо цвеке положија претставниците на ЦО Св. Кирил и Методиј од Штутгарт.