Македонските иселеници во Р.Турција никогаш не ги заборавија своите македонски корени

0
9

Во областа Гроот, односно во подножјето на планинскиот масив Јакупица се наоѓа Горно Врановци, кое во македонската националната меморија останува запаметено како селото во кое беа поставени темелите на современата македонска држава. Имено, на слободната територија во Горно Врановци во есента 1944 година беше сместена тогашната македонска влада. Оттука се водеа завршните операции за конечно ослободување на вардарскиот дел на Македонија и беа донесени повеќе важни закони, подоцна спроведени во слободната македонска држава.

За повеќе кликнете тука

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде