Предложена резолуција во Сенатот да се слават македонскиот јазик, култура и историја

0
112

По иницијативата на Обединетата македонска дијаспора (ОМД), републиканскиот сенатор од Индијана, Мајк Брон пред Сенатот предложи резолуција во која се бара во септември оваа година да се слават македонскиот јазик, историјата и културата на македонските Американци

Како што пишува Гласот на Америка, во резолуцијата се наведува дека е важно да се препознаат бројните придонеси на македонските Американци во САД во различни области, вклучувајќи уметност, наука, бизнис, политика, медицина и спорт, и да ги поттикнат граѓаните на САД да го одбележат месецот на македонско-американско наследство со соодветни церемонии, активности и програми кои ги почитуваат културните придонеси и достигнувања на македонските Американци

Целиот текст прочитајте го тука