Градот Елванген во Германија по 52 пат го слави Денот на Свети Методиј

0
138
Денес во чест на Денот на Семакедонските и сесловенските просветители солунските браќа Свети Кирил и Методиј – Македонците, во малото германско гратче Елванген беше одбележан Свети Методиј.
Делегација на Македонската заедница во Германија ја продолжи традицијата на одбележувањето, со полагање свежо цвеќе на спомен плочата во замокот каде што Свети Методиј бил заточен во обидот да се спречи во неговата просветителска мисија меѓу источните народи.
Во македонската делегација беа претставници на Македонската православна црковна општина “Свети Кирил и Методиј“ од Штутгарт и Македонската православна црковна општина “Пресвета Богородица“ од Синделфинген-Боблинген. Свежи цвеќе положи и делегација на Македонскиот национален совет во Германија.
Повеќе може да прочитате ТУКА