МКД „Илинден“ од Риека го одбележа Денот на македонскиот јазик

0
130
Денот на македонскиот јазик се одбележува секоја година на 5-тиот ден. Мај во Македонија. Истото беше прогласено во чест на 05. Мај 1945. годината кога владата на Народна Република Македонија ја усвои азбуката како официјално писмо.
5 мај прогласен за ладен ден на македонскиот јазик на 130. Владина седница на 16.04.2019 година.
Учениците од ООУ „Центар“ и „Прва сушачка хрватска гимназија“ кои учат македонски јазик по модел Ц, и нивните професорки Билјана Стојановска и Наталија Леков Покрај пригодното одбележување на 100 години од раѓањето на големиот македонски лирика Аце Шопов, покрај учениците, проза и поезија на македонски јазик и писмо читаа и членовите на МКД Илинден.
Фото: Дамир Квајо
Гордана Квајо
https://www.facebook.com/groups/42379598222/permalink/10161161964493223/