Имав професори кои ме научија дека математиката е многу повеќе од натпревари

0
197

Никола Велов, вундеркид во математика раскажува за условите за учење во Математичката гимназија во Белград која важи за една од најдобрите во регионот, особено по случувањата во Математичко-информатичката гимназија во Скопје на почетокот на второто полугодие

Предавањата во Математичката гимназија во Белград ги држат исклучително искусни наставници, поранешни добитници на награди на меѓународни натпревари и универзитетски професори. Има и дополнителни часови организирани од најуспешните натпреварувачи кои биле поранешни ученици во оваа гимназија, како и талентирани студенти. Јас сум дел од тие подготовки повеќе од 5 години, вели математичарот Никола Велов, вундеркид во математика. Роден е во Белград, по татко е од Кочани, а веќе неколку години интензивно соработува со Сојузот на математичари на Македонија, особено во подготовката на нашите млади таленти за меѓународните натпревари.

Повеќе можете да прочитате ТУКА