Македонец – успешен професор по кларинет во Шведска

0
194

Благој Ламњов е македонско-шведски класичен кларинетист образован во Шведска, САД и неговата родна Македонија. Првата турнеја ја направи како 13-годишно момче и досега има настапувано во половина Европа, Кина, Јапонија, САД и Канада.

Со седиште во Шведска, тој досега има работено за големи институции како што се операта Малме, Градскиот театар во Стокхолм, Универзитетот Лунд, Универзитетот во Гетеборг, Циркус Циркор, Симфонискиот оркестар на Хелсингборг

Инспириран од народната музика на неговата родна Македонија, Благој Ламњов го создаде својот прв албум „Носталгична љубов“ и го издаде во 2019 година. Албумот се состои од инструментална музика изведена со убавината и елеганцијата на класичниот звук на кларинет, одржувајќи ја атмосферата на народната музика.

Во моментов Благој Ламњов предава на Klassiska Musikskolan во Малме, Шведска.Тој користи традиционални наставни методи, потпирајќи се на знаењето што му е пренесено од неговите четворица највлијателни инструктори, во комбинација со мудроста од неговите лични искуства. Тој става строг акцент на интонацијата, артикулацијата, звукот и стилот, но исто така ја поттикнува навиката да се користат емоциите за да се поттикнат изведбите. Промовирајќи рамномерен развој и на техничката способност и на уметничкиот ум, тој останува отворен за визијата на студентот што им овозможува да вградат единствена личност во нивната музика.