Ирена Ангеловска од Битола ги учи музичарите од Нов Зеланд да пеат и свират македонска музика

0
239

„Замислете, „Битола, мој роден крај“ ја пееја музичари кои за првпат слушнаа за Македонија и за Битола, а изговорот на текстот и ритамот од 7/8 беа совршени. Верувам дека доколку не знае, никој не би можел да препознае дека изведбата е направена од луѓе што никогаш не биле во Македонија и никогаш не го зборувале македонскиот јазик“, горда е Ирена Ангеловска, битолчанка која живее и работи во Нов Зеланд.

Целиот текст тука