Симона од Скопје двапати магистрирала меѓу најдобрите во Германија, а сега е глобален продукт-менаџер во Милтенји биотек

0
277

Симона Шенбакар израснала меѓу бетонските згради во Скопје и боровите шуми во Берово, дипломирала биохемија и клеточна биологија во Германија, каде што завршила две магистратури, влегувајќи меѓу најдобрите студенти од генерацијата. Сега е глобален продукт-менаџер во „Милтенји биотек“, приватна компанија чиј фокус е на неколку полиња, како имуноонкологија, регенеративна медицина, а сржта на бизнисот е патентираната MACS (Magnetic activated cell sorting) технологија, преку која се сортираат групи и подгрупи на клетки од една клеточна суспензија. Со неа поразговаравме за германското и македонското образование, можностите за развој и градењето кариера во Германија со две мали дечиња.

Повеќе можете да прочитате тука